[ThichTiengAnh.Com] 15. de theo cau truc moi nam 2017 de 15 co loi giai

17  16  Download (0)

Full text

(1)

Đ ĐÁNH GIÁ NĂNG L C

(Đ thi có 50 câu / 7 trang)

KÌ THI TRUNG H C PH THÔNG QU C GIA NĂM 2017

Môn: TI NG ANH

Th i gian làm bài: 60 phút, không k th i gian phát đ

ể ờ

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 1: About 95 percent of all animals are invertebrates which can live anywhere, but most, like the starfish and crabs, live in the ocean.

A. with backbones B. with ribs C. without ribs D. without backbones Question 2: He had never experienced such discourtesy towards the president as it occurred at the annual meeting in May.

A. politeness B. rudeness C. measurement D. encouragement Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 3: - "Mr. Adams is going to retire next month." - “_____________.”

A. Oh, I have no idea C. Right, you’d probably be the next. B. You don't say! D. Congratulations!

Question 4: - “________________”

- "Never mind, better luck next time."

A. I’ve broken your precious vase. B. I have a lot on my mind, C. I couldn’t keep my mind on work. D. I didn't get the vacant position.

Question 5: Nobody could have predicted that the show would arouse so much interest and that over two hundred people _________________ away.

A. would turn B. would have turned C. would have to be turned D. had been turned

Question 6: No matter how angry he was, he would never _____________ to violence.

A. exert B. resolve C. resort D. recourse Question 7: The effect of the painkiller is _______ and I begin to feel the soreness again.

A. turning out B. doing without C. fading away D. wearing off Question 8: She has just bought _____________.

A. an interesting old French painting B. an interesting French old painting C. a French interesting old painting D. an old interesting French painting Question 9: It never ___________ my head that such a te ible ư thing would happen.

A. struck B. dawned C. occurred D. entered

(2)

to see me there.

A. coincidentally B. practically C. intentionally D. deliberately Question 11: We spent nearly 3 hours waiting outside the station, then out ____________.

A. the star came B. did the star come C. came the star D. under Question 12: Hats like this may have been fashionable in the 60's, but now they are _____________ the times.

A. behind B. over C. beneath D. under

Question 13: My mother often ___________ our mistakes, whereas my father is very strict and punishes us for even the slightest one.

A. neglects B. overlooks C. avoids D. passes

Question 14: Children who are isolated and lonely seem to have poor language and ____________. A. Communicate B. Communication C. Communicative D. Communicator Question 15: Despite all the evidence, he wouldn’t admit that he was in the ______________.

A. fault B. error C. wrong D. slip Question 16: I don’t suppose there is anyone there, ________________?

A. is there B. isn't there C. do I D. don't I

Mark the letter A, B, C,or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction Question 17: An important factor should be considered is Mr. Lopez's ability to keep the new restaurant A B

going for several months with limited revenue. C D

Question 18: Mobility is one of the characteristics o en ữ demanded of executives, and they must accustom

A B C themselves to move quite regularly

D

Question 19: Not until recent has interest in synthetic fuels been revived. A B C D

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part that differs from the other three in the pronunciation in each of the following questions.

Question 20: A. touch B. watch C. machine D. armchair Question 21: A. famous B. nervous C. loud D. serious

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

Question 22: A. zoology B. conquest C. cement D. duet Question 23: A. photocopy B. particular C. enthusiasm D. economy

(3)

Question 24: At fifty-five, he began life again, determined with his pen to wipe out the debt. A. rub out B. pay off C. bump off D. give up

Question 25: The National Institute of Mental Health is conducting far-reaching research to determine the psychological effects of using drugs.

A. refined B. extensive C. prevalent D. tentative Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Most forms of property are concrete and tangible, such as houses, cars, furniture or anything else that is included in one’s possessions. Other forms of property can be intangible, and copyright deals with intangible forms of property. Copyright is a legal protection extended to authors of creative works, for example books magazine articles, maps, films, plays, television shows, software, paintings, photographs, music, choreography in dance and all other forms of intellectual or artistic property.

Although the purpose of artistic property is usually public use and enjoyment, copyright establishes the ownership of the creator. When a person buys a copyrighted magazine, it belongs to this individual as a tangible object. However, the authors of the magazine articles own the research and the writing that went into creating the articles. The right to make and sell or give away copies of books or articles belongs to the authors, publishers, or other individuals or organizations that hold the copyright. To copy an entire book or a part of it, permission must be received from the copyright owner, who will most likely expect to be paid.

Copyright law distinguishes between different types of intellectual property. Music may be played by anyone after it is published. However, if it is performed for profit, the performers need to pay a fee called a royalty. A similar principle applies to performances of songs and plays. On the other hand, names, ideas and book titles are excepted. Ideas do not become copyrighted property until they are published in a book a painting or a musical work. Almost all artistic work created before the 20th century is not copyrighted because it was created before the copyright law was passed.

The two common ways of infringing upon the copyright are plagiarism and piracy. Plagiarizing the work of another person means passing it off as one’s own. The word plagiarism is derived from the Latin plaglarus, which means “abductor”. Piracy may be an act of one person, but, in many cases, it is a joint effort of several people who reproduce copyrighted material and sell it for profit without paying royalties to the creator. Technological innovations have made piracy easy and anyone can duplicate a motion picture on videotape a computer program, or a book. Video cassette recorders can be used by practically anyone to copy movies and television programs, and copying software has become almost as easy as copying a book. Large companies zealously monitor their copyrights for slogans, advertisements, and brand names, protected by a trademark

Question 26: What does the passage mainly discuss?

(4)

A. crucial point B. cardinal role C. fundamental rule D. formidable force Question 28: Which of the following properties is NOT mentioned as protected by copyright?

A. music and plays B. paintings and maps C. printed medium D. scientific discoveries Question 29: It can be inferred from the passage that it is legal if____________

A.two songs, written by two different composers, have the same melody B.two books, written by two different authors, have the same titles C. two drawings, created by two different artists, have the same images

D. two plays, created by two different playwrights, have the same plot and characters Question 30: With which of the following statements is the author most likely to agree?

A.Teachers are not allowed to make copies of published materials for use by their students B.Plays written in the 16th century cannot be performed in theaters without permission C.Singers can publicly sing only the songs for which they wrote the music and the lyrics D.It is illegal to make photographs when sightseeing or traveling

Question 31: The phrase “infringing upon” in paragraph 4 is closest in meaning to_______

A.impinging upon B. inducting for C. violating D. abhorring Question 32: The purpose of copyright law is most comparable with the purpose of which of the following?

A.A law against theft B. A law against smoking C. A school policy D. A household rule

Question 33: According to the passage, copyright law is_________

A.meticulously observed B. routinely ignored C. frequently debated D. zealously enforced

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Cooperation is the common endeavor of two or more people to perform a task or reach a jointly cherished goal. Like competition and conflict, there are different forms of cooperation, based on group organization and attitudes.

In the first form, known as primary cooperation, group and individual fuse. The group contains nearly all of each individual’s life. The rewards of the group’s work are shared with each member. There is an interlocking identity of individual, group and task performed. Means and goals become one, for cooperation itself is valued.

(5)

In the third type called tertiary cooperation or accommodation, latent conflict underlies the shared work. The attitudes of the cooperating parties are purely opportunistic: the organization is loose and fragile. Accommodation involves common means to achieve antagonistic goals: it breaks down when the common means cease to aid each party in reaching its goals. This is not, strictly speaking cooperation at all, and hence the somewhat contradictory term antagonistic cooperation is sometimes used for this relationship.

Question 34: What is the author’s main purpose in the first paragraph of to passage? A.To urge readers to cooperate more often

B.To offer a brief definition of cooperation

C. To explain how cooperation differs from competition and conflict D. To show the importance of group organization and attitudes

Question 35: The word cherished in paragraph 1 is closest in meaning to _______________ A. defined B. agreed on C. prized D. set up

Question 36: Which of the following statements about primary cooperation is supported by information in the passage?

A.It is usually the first stage of cooperation achieved by a group of individuals attempting to cooperate

B. It is most commonly seen among people who have not yet developed reading and writing skills C.It is an ideal that can never be achieved

D. It was confined to prehistoric times

Question 37: According to the passage, why do people join groups that practice secondary cooperation?

A.To experience the satisfaction of cooperation

B. To associate with people who have similar backgrounds C.To get rewards for themselves

D. To defeat a common enemy

Question 38: Which of the following is an example of the third form of cooperation as it is defined in the fourth paragraph?

A.Students form a study group so that all of them can improve their grades B. Members of a farming community share work and the food that they grow

C.Two rival political parties temporarily work together to defeat a third party D. A new business attempts to take customers away from an established company

Question 39: Which of the following is NOT given as a name for the third type of cooperation? A. Tertiary cooperation B. Antagonistic cooperation

C. Accommodation D. Latent conflict Question 40: The word fragile in paragraph 4 is closest in meaning to

A.involuntary B. poorly planned C. inefficient D. easily broken Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the blanks.

(6)

years However, few attempts have been made to investigate the phenomenon scientifically. Now, with the completion of the largest ever study of the so- called staring effect, there is impressive evidence that this is a recognizable and genuine sixth sense. The study involved hundreds of children. For the experiments, they sat with their eyes (41) ___________ so they could not see, and with their backs to other children, who were told to either stare at them or look

away. Time and time again the results showed that the children who could not see were able to tell when they were

being stared at. In a total of more than 18, 000 trials (42) _____________ worldwide, the children correctly sensed when they were being watched almost 70% of the time. The experiment was repeated with the added precaution of putting the children who were being watched outside the room, (43) ____________ from the starters by the windows. This was done just in case there was some pretending going on with the children telling each other whether they were looking or not. This (44) _____________ the possibility of sounds being transmitted between the children. The results though less impressive, were more or less the same. Dr Sheldrake, the biologist who designed the study, believes that the result are convincing enough to find out through futher experiments precisely how the staring effect might actually (45) ______________.

Question 41. A. shaded B. covered C. masked D. wrapped Question 42. A. worked over B. carried out C.carried on D. worked through Question 43. A. parted B. seperated C.split D. divided

Question 44. A. prevented B. omitted C.evaded D. ended Question 45. A. set out B. be looked at C.come about D. be held up Mark me later A, B, C, or D to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

Question 46: John is studying hard. He doesn’t want to fail the exam. A. John is studying hard in Oder not to fail the next exam

B. John is studying hard in Oder that he not fail the next exam C. John is studying hard so as to fail the next exam

D. John is studying hard in Oder to not to fail the next exam

Question 47: She gave in her notice. She planned to start her new job in January A. She gave in her notice, plan to start her new job in January

B. She gave in her notice with a view to starting her new job in January C. Her notice was given in with an aim to start her new job in January D. Her notice was given in order for her to start her new job in January.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to the sentence in italics.

Question 48: When the unemployment rate is high, the crime rate is usually also high. A. The unemployment rate and the crime rate are both higher.

(7)

C. The unemployment rate is as high as the crime rate.

D The high rate of unemployment depends on the high rate of crime. Question 49: I wish you hadn't said that

A. I wish you not to say that. B. If only you didn't say tot

C. I hope you will not say that. D. It would be nice if you hadn’t said that. Question 50: “You're always making terrible mistakes”, said the teacher.

(8)

ĐÁP ÁN

1A 2A 3B 4D 5C 6C 7D 8A 9D 10A

11C 12A 13B 14B 15C 16A 17A 18D 19B 20C 21C 22C 23A 24B 25B 26Đ 27C 28D 29B 30A 3IC 32A 33B 34B 35C 36B 37C 38C 39D 40D 41Đ 42 B 43 B 44A 45C 46A 47B 4SB 49D 50C s ng)ố = animal(s) without backbones. D a vào ví d v ự ụ ề“starfish” và “Crab” đ bàiể

I've broken your precious vase: Tôi đã làm v l hoa ỡ ọ quý báu c a anh r i

I have a lot on my mind: Tôi đang có nhi uề chuy n ệ phi n não quáề

(9)

không có người làm.

on the…….., in the here, there, out, off... N u câu g c đáng l là "... ế ố ẽ then the star came out”: ngôi sao bước ra ngoài thì câu v i câuớ đ o ng , ta đ o ả ữ ả thành “out came the star”. M t ví d khác v i đ o ng lo i này.ộ ụ ớ ả ữ ạ

Eg: His house stands at the foot of the hill: Nhà anh ta n m d ưới chân đôi.

=> At the foot of the hill stands his house

Question 12. Ch n ọ A r

(10)

Behind the times: l c h u, l i m t Avoid something ho c ặ avoid +Ving

(11)

ph c)ụ paintings, photographs, music, choreography in dance and all other forms of intellectual or artistic property”: B n quy n là s bào v đáp án B. Legal ownership of creative work: S s h u h p pháp c a các công trìnhự ở ữ

(12)

V y đáp án đúng ph i làậ ả C. paintings, photographs, music, choreography in dance and all other forms of intellectual or artistic property” : B n quy n là s b o v ự ả performances of songs and plays.On the other hand, names, ideas and book titles are copyright owner, who will most likely expect to

(13)

quy n.ề Do đó, m c đích c a lu t b nụ ủ ậ ả quy nề

Keywords: avoid major publishing projects Clue: “Privacy may be an act of one person, but many cases, it is a joint effort of several people who reproduce copyrighted materal sell it for profit without paying royalties to the creator. Technololgical innovations made privacy easy and anyone can duplicate a motion picture on videotape, a computer hi nệ các nhi m v đ h có thê t ng ngệ ụ ể ọ ườ ậi t n hưởng program or a book. Video cassett recorders can be used by practically anyone to copy movies and television programs, and

(14)

Question 37. Ch n ọ C

Keyword: why, secondary cooperation

Clue: “Members perform tasks so that they can separately enjoy the fruits of their cooperation in the form of salary, prestige, or power”: Các thành viên th c ự hi n các nhi mệ ệ

B: To associate with people who have similar backgrounds: Nh m liên k t v i nh ngằ ế work and the food that they grow: Thành viên c a c ng đ ng nông nghi p chia s côngủ vi c và lệ ương th c h tr ng đự ọ ồ ược

D: A new business attempts to take customers away from an established company: M t côngộ ty m i c ớ ổg ng ắ lôi kéo khách hàng kh i m tỏ

(15)

tàng mâu thu n trong công vi c chung.ẫ . . và vì v y thu t ng h p tác đ i ngh ch có ph nậ ữ ợ mâu thu n này v n th nh tho ng đẫ ược sử d ng đ g i m i quan h h p tác này.ụ ể ọ ệ ợ

Phân tích: Ta th y Tertiary cooperation, Antagonistic cooperation

Keywords: paragraph 4, fragile (m ng manh,ỏ d v , y u t) ễ ỡ ế ớ = easily broken

Eg: I've put some flowers in there to mask the smell: Tôi v a đ t m t ít hoa kia đ che b từ

(16)

nhóm 3 th bây gi đứ ờ ược không?)Không ch n “be parted from”: ọ b tách kh i,ị t nàyừ ch vi c chia tách nh ng th ho c nhi uỉ ệ ữ ứ ặ ề ngườ ối v n g n k t v i nhau.ắ ế ớ

Eg: To be parted from him even for two days made her sad: B tách kh i anh ta chi m i 2ị ngày làm cô ta phát điên.

Ch n “separated” ong bài này mang nghĩa ọ ừ bị gi tách bi t nhau.ữ (We've been separated for six months: Chúng tôi b tách nhau trong 6ị tháng)

Question 44. Ch n ọ A

D a vào nghĩa c a câu ch n ự ủ ọ “prevented”. C u trúc ấ “prevent sth from”: ngăn ch nặ kh i.ỏ

“Omit”: b sót, th t b i khi làm gì.ỏ ấ ạ

Eg: She was omitted from the list of contributors to the report: Cô y b l ai raẩ ị ọ kh i danh sách nhũng ngỏ ười đóng góp cho b n báo cáo.ả

“Evade”: tránh, tr n thoát.ố

Eg: He can’t evade doing military service forever: Anh ta không th ểtr n nghĩa v quânố s mãi đự ược.

T m d ch:ạ This prevented the possibility of sounds being transmitted between the children: Đi u này ngăn ề kh năng âm thanh truy n điả gi a nh ng đ a tr .ữ

Question 45. Ch n ọ C

D a vào nghĩa c a câu ch n ự ủ ọ “come about”: x y ra, b t đ u x y ra.ả ắ ầ

Eg: How did the problem come about in the first place?: v n đ xu t hi n l n đ u nhấ ư

th nào?ể

“Set out”: đ ra m c tiêu ề (Eg: They succeeded in what they set out to do)

Không có “be looked at”, t “look” là n i đ ng t , không th chia b đ ng. ị ộ

Be held up: b gi l i.ị ữ ợ

Eg: Sorry I'm late - I was held up at work : xin l i tôi đ n mu n, tôi b gi l i n i làm vi cỗ ế ị ữ ạ ở ơ Question 46: Ch n A

C u trúc:ấ In order (not) to + v= So as (not) to: đ (không) làm gì ể

In order that+ Clause

Đáp án B “fail” ch a đư ược chia ngôi th 3ở ử s ít ổ

C sai nghĩa c a câu ủ

D sai c u trúc “ ấ In order not to” Question 47: Ch n ọ B

With a view to doing: v i m c đích làớ Question 48: Ch n Bọ

Câu đ bài ch nguyên nhân → h qu , do đóề ỉ ệ ả khi vi t l i, ế ạ s d ng so sánh kép: T l th tử ụ ỉ ệ ấ nghi p càng l n, t l t i ệ ớ ỉ ệ ộ ph m càng caoạ Question 49: Ch n Dọ

D ch câu g c: tôi mong là b n đã không nóiạ nh th ư ế(hành đ ng nói đã x y ra)ộ

D: Th t t t đ p n u b n đã không nói nhậ ố ẹ ể ạ ư th . /Lo i A vàể ạ C vì nói nh ư2 câu này thì có nghĩa là hành đ ng nói ch a x y ra.ộ ư ả

Question 50: Ch n ọ C

(17)

.

T ng k t

ế

 Collocation & Idiom:

- Behind the time: l c h u - In the wrong: Có l i

- Overlook one’s mistake: b qua, ỏ tha th ứl i l m ỗ ầ c a ủ ai

- Carry out a (n) tes research/pIan/Trial ư / experiment/”...: ti n hành bài ki m tra/cu c đi u ế tra....

- With a view to doing: v i m c đích là Phrasal Verb:

- Wear off: m t d n. - Hold up: gi l iữ ạ

- Carry on = continue: ti p t cế ụ

- To turn away: đu i ra, b t ch i không cho làm gì, th i (ngổ ị ừ ười làm)  Grammar:

- C u trúc ấ Resort to Sth (ph i đ ng đ n, vi n đ n, nh đ n ai).ả ộ ế ế ờ ế Ngoài ra còn có c u trúcấ Resort to V (mi n c ưỡng làm gì). - Tr t t tính t .ậ ự ừ

- Câu h i đuôi.ỏ

- Đ o ng nguyên đ ng t khi có c m tr ng t ch n i ch n đ u câu.ả ữ ộ ừ ụ ạ ừ ỉ ơ ố ở ầ - Prevent sth from: ngăn ch n kh i.

- Divide sth from sth else: chia ranh gi i c a 2 khu v c.ớ ủ

- It never entered my head that... = I never thought that... Tôi ch a bao gi nghĩ r ng, bi t ư ế r ng,

- Always + thì hi n t i ti p di n:ệ ạ ế th hi n s phàn nànể ệ ự - So sánh kép: càng... càng

 Vocabulary:

- Word form: Communicate (v): giao ti p, truy n đ t, truy n tinế

Commun cation (n):s truy n đ t, giao ti p, liên l cự ế

Communicator: người truy n tin, máy truy n tinề

Communicative (a) : D truy n; hay lan truy nễ - Fragile (m ng manh, d v , y u t)ỏ ễ ỡ ể ớ = easily broken

Figure

Updating...

References

Other : [ThichTiengAnh.Com] 15. de theo cau truc moi nam 2017 de 15 co loi giai the star came B. did the star come came the star D. under behind B. over beneath D. under neglects B. overlooks avoids D. passes Communication C. Communicative fault B. error wrong D. slip isnt there C. do I watch C. machine armchair Question 21: A. famou conquest C. cement duet Question 23: A. photocopy particular C. enthusiasm extensive C. prevalent Legal ownership of creative work C. Examples of copyright piracy printed medium D. scientific discoveries inducting for C. violating A law against theft B. A law against smoking A school policy D. A household routinely ignored C. frequently debated zealou masked D. wrapped carried on D. worked through split D. divided evaded D. ended come about D. be held up The higher the unemployment rate is, the higher the crime rate is. I wish you not to say that. B. If only you didnt say tot I hope you will not say th The teacher made his students not always make terrible mistakes. Legal rights of property owners: Quy n ề Examples of copyright piracy: Nh ng ví d ữ Copying creating work for profit: Sao chép Crucial point: đi m m u ch t ể Cardinal role: vai trò ch y u ủ ể Fundamental rule: quy t c c b n ắ ơ ả Formidable for two books, written by two Teachers are not Impinging upon: tác đ ng, nh h ng. Inducting for: b nhi m, gi i thi u vào, Defined đ c đ nh nghĩa Agreed on đ c nh t tri Set up xây d ng, thành l p ự A law against smoking Lu t ch ng hút ậ A household rule Quy t c h gia đình ắ To offer a brief definition of Defined đ c đ nh nghĩa Agreed on đ c nh t trí Set up xây d ng, thành l p ự To experience the satisfaction of To associate with people who have similar To defeat a common enemy: Nh m đánh Two rival political Students form a study group so that all of Members of a farming community share A new business attempts to take customers Involuntary adj không c ý, không ch ổ Poorly planned lên k ho ch t i ế Inefficient adj không hi u qu ệ

Scan QR code by 1PDF app
for download now

Install 1PDF app in