Anh chuyên Vinh lần 3

30  Download (0)

Full text

(1)

TRƯỜNG THPT CHUYÊN ĐẠI HỌC VINH KỲ THI THỬ THPTQG 2017 LẦN 03

Ngày 22/04/2017 Môn: Tiếng Anh

Read the following passage and mark the letter A, B, C and D on your answer sheet to indicate the correct word and phrase that best fits each of the numbered blanks.

A book has just been published to help parents to deal with their children’s naughty behavior at home. The author, Dr. James Bruno, says that the first positive discipline technique for parents to remain (1) _________ because nervous parents don’t get good results. Parents who often (2) _________ their temper find that their children stop taking any notice of them. When parents yell at the children to make (3) _______ an order, children often act as if they did not hear them. The second challenge is to know how to correct bad behavior in an effective way. (4) _________ children by preventing them from their favorite TV program, is not at an ideal solution. Nor is telling them off when their friends are present. Dr. Bruno believes parents should (5) _______ clear rules for children to follow. If children refuse to follow these, they know they will be disciplined.

Question 1: A. calm B. Silent C. still D.

Read the following the passage and mark the letter A, B, C and D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Picture a society where learning can happen any time, in any place and can be completed without ever going to class. This could be the new wave of education and the Internet technology now exists to support such a system. The virtual classroom is here. If you are interested in English, or Civil Engineering, then head to the university and click yourself a degree. Well, maybe it’s not that easy, but you would be on the right track. The flexibility of studying at your own pace, and the money you save with online courses are two of the main attractions.

(2)

skills aren’t important; however, virtual classrooms are far about more than just computer skills. Some strongly believe that education can be taught via the Web and social skills can be gained from joining sports team, summer camps or just hanging out! Others argue that this virtual classroom may place pressure on students; to become computer literate or be left behind in life. Is this undue pressure or reality? Maybe being left behind in life is a little dramatic but the reality is that the computer age is here. Whether you want to pay for your new jeans with your debit cards, or check to see if the library has the book you want, you’re going to need some computer skills.

The development of flexible, inquiring minds has rarely been the main concern in the design of educational systems. After all, if you have over thirty inquiring minds and only one teacher, flexibility could be a problem. It seems that developing students’ proper social behavior has always exceeded the concern of the students’ creativity. Computer technology can make individualized attention a real possibility. At the Institute for the Learning Sciences, systems are being developed to allow people to try out things in simulated worlds. This technology will allow for the individual creative growth in students.

The Web will provide amazing opportunities for the education of our society. Anyone with a phone line and a computer has access to unlimited amounts of knowledge and programs designed to help them learn and understand. The teachers and parents involved with these programs will be given the job making interaction with their friends and neighbors. Imagine your recreation room has now become your classroom, and your parents seem to be doing as much homework as you are! So, be prepared as the virtual classroom may find its way to a computer screen near you.

Question 6: What is the author’s overall attitude towards a virtual classroom?

A. He is skeptical B. He is enthusiastic C. He is disapproving D. He is indifferent

Question 7: Why are people attracted to online education?

A. Because it is fashionable and new. C. Because it is powerful and easy. B. Because it is unlimited and fast. D. Because it is cheap and flexible.

Question 8: What are the opponents of online education maintain?

A. The virtual classroom will place a burden on students. B. Students cannot ignore the reality of the computer age. C. The virtual classroom will result in dramatic changes. D. Students’ academic performance will suffer.

Question 9: The word “computer literate” in the paragraph 2 is closest in meaning to ______

A. Computerized C. Able to use computer B. Computer based D. Unable to use computer

(3)

A. It complements education at home. C. It will boost students’ creativity. B. It increases students’ social skills D. It develops computer skills.

Question 11: Why does the author mention “over thirty inquiring minds and only one teacher” in paragraph 3?

A. To prove that teachers feel no special concern for developing students’ flexibility. B. To prove that individualized attention is hardly possible in a traditional classroom. C. To prove that inquiring minds are the main concerns of the educational system. D. To prove that teachers overestimate the value of students’ social behavior.

Question 12: What role are parents supposed to play in the web-based education of society?

A. They will have to do home assignments together with their kids. B. They will have to help their kids get access to the virtual classroom. C. They will have to balance social activities and learning of their kids. D. They will have to control the virtual and real life activities of their kids.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Question 13: Jeanne and Mike are talking about Bonnie.

- Jeanne: “_________________” - Mike: “Really? What did he say?”

A. Can you call Bonnie tomorrow? C. Is Bonnie the one who won the lottery?

B. I ran into Bonnie on the way to work. D. Bonnie just went to California for a holiday.

Question 14: Lucy is going to do some shopping, Anne offers to help her.

- Ann: “Would you like me to get you a taxi?” - Lucy: “_______________”

A. Yes, please. If it’s no bother. C. Yes, I see. B. That would be delightful. Thanks. D. Well, let’s see.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 15: Sometimes it takes me about three hours finishing my round.

A B C D

Question 16: Little have people done to alleviate the sea pollution caused by the factories

A B in

central Vietnam, haven’t they?

(4)

Question 17: The economy of Maine is based to a great extent in its forest, which cover 80

A B C

percent of its surface area.

D

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question 18: A. informant B. essential C. instant D. resistance

Question 19: A. mineral B. minimum C. miniature D. minor

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.

Question 20: We had better leave him a note because it is possible they will arrive late.

A. We had better leave him a note in case they may arrive late. B. We had better leave him a note in case they will arrive late. C. We had better leave him a note in case they arrive late.

D. We had better leave him a note in case they are likely to arrive late.

Question 21:“It would be a good idea that we should try to get local support for the new motorway”, said Joe.

A. Joe suggested that they try to get local supportfor the new motorway. B. Joe claimed we should try to get local supportfor the new motorway. C. Joe suggested they should try getting local supportfor the new motorway.

D. Joe wanted to know why they shouldn’t try getting local supportfor the new motorway.

Question 22:The rate of inflation has fallen steadily during recent months.

A. There has been a steady decline of the rate of inflationduring recent months. B. There is a steady decline of the rate of inflationduring recent months.

C. There is a steady decline in the rate of inflationduring recent months.

D. There has been a steady decline in the rate of inflationduring recent months.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is

(5)

Question 23: TV commercials that sell household products have often been accused of reinforcing stereotypes of societal roles.

A. Exposing B. modifying C. contrasting D. strengthening

Question 24: The new cowboy film catches the fancy of the children.

A. Satisfies B. amuses C. attracts D. surprises

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to show the correct answer to each of the following questions.

Question 25: The change in the upcoming high school curriculum requires a great deal of _________ and budget.

A. Preparing B. prepared C. preparation D. prepare

Question 26: Only three of the students in my class are girls; ___________ are all boys.

A. The other B. others C. other students D. the others

Question 27: The guests having checked in our hotel have the _____ pleasant manner I have seen.

A. Lessen B. little C. least D. less

Question 28: _____________ the water clear but also prevent the river from overflowing.

A. Not only keep the hippo’s eating habits C. The hippo’s eating habits not only keep

B. Not only the hippo’s eating habitskeep D. Keep not only the hippo’s eating habits

Question 29: The philosopher _____________ theories I am writing went insane before he died.

A. In which B. with whom C. about whose D. for whom

Question 30: Had you ___________ up before the journey, we wouldn’t have lost half an hour looking for a petrol station in an unknown city.

A. Remembered fill B. Remembered to fill C. Remembered filling D. Remember filling

(6)

A. Broke up B. got ahead C. faced up D. cut in

Question 32: Drivers must go to garages periodically to __________.

A. get their cars to serviced C. get their cars serviced B. their cars be serviced D. servicetheir cars

Question 33: When you use the Internet, you have so much information at your _________.

A. fingers B. hands C. fingertips D. thumbs

Question 34: I can’t believe that you _____ all the three exercises! You just started five minutes ago.

A. finished B. have been finishing C. are finishing D. have finished

Question 35: Is it a compulsion that the scheme ___________ next Friday?

A. carry out B. will carry out C. carried out D. be

carried out

Question 36: I saw him taking out something pointed in a ____________ box.

A. yellow small plastic C. small plastic yellow B. small yellow plastic D. plastic small yellow

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 37: We have to husband our resources to make sure we make it through these hard times.

A. spend B. manage C. use up D. marry

Question 38: His physical condition was not an impediment to his career as a violinist. He has won a lot of prizes.

A. disadvantage B. barrier C. obstacle D. advantage

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

(7)

heart beats faster, your knees feel weak, you begin to stutter and the whole experience seems to last forever.

The fact of the matter is that shyness is something we often recognize in others: blushing is one of the more visible signs, for example. Yet we don’t not judge someone harshly because of this. But shyness does mean you are harder to approach, so you become more isolated. As one shy person put it, “It’s like being in a prison, and it’s very hard to break out.”

Experts on the subject have come up with various possible solutions, and one has been singled out as being the key to success, namely, finding an interest in common with other people. Spending a lot of time on sidelines watching other people, and envying them because they are much more outgoing doesn’t help; remembering that some of the people you envy most are probably shy themselves. The secret is how you deal with it. Experts have come up with four things you can do today for help. Firstly, you can start by listening to other people. You will find yourself getting interested in what they’re talking about and asking questions, and before you know it, you’ll be having a conversation. Secondly, you could try asking neighbors if you can walk their dog. Like children, pets can be excellent iccebreakers for conversations with passers-by. Thirdly, try joining a class to learn something like tapdancing or flamenco, where people are likely to laugh a lot. You’ll feel relaxed and also you’ll be much too busy concentrating on what you are doing to feel shy. Lastly, try telling often, and it’s not the end of the world if you do.

Question 39: One of the symptoms of shyness in a stressful situation is ______________.

A. Sweating a lot B. An increased heart rate C. Excessive talkativeness D. Pain in the knees

Question 40: Why do shy people become more reserved?

A. Other people lack the patience to talk to them.

B. Their social unease makes them more difficult to talk to. C. They dread being judged by others.

D. They see that others are shy too.

Question 41: The word “blushing” in paragraph 2 is closest in meanig to ______________.

A. Going red B. Going green C. Sweating D. Smiling Question 42: What do experts believe is the most essential measure to be taken?

A. Comparing yourself to other people

B. Studying others’ behavior in social situations C. Discovering shared interests with others D. Finding out what makes other people shy

Question 43: How can listening to others prove helpful in combating shyness?

A. It’s the first step to getting into conversation. B. It’s a visible sign of becoming less shy.

(8)

D. You develop useful psychological skills.

Question 44: It’s suggested in the text that a shy person should ______________.

A. Take up a social hobby C. Help other people in the community B. Learn to laugh more D. Learn to relax

Question 45: Shy people should realize that everybody _________________.

A. Is foolish B. Is self-conscious C. Makes jokes sometimes D. Learn to relax

Question 46: The major aim of the author of the text is to ___________________.

A. Prevent recent findings about the nature of shyness. B. Offer useful hints on how shy people can help themselves. C. Give important advice on how to deal with shy people. D. Raise the readers’ interest in shyness as a social problem.

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions.

Question 47: Tuition fees were increased. There were many objections from students to parents.

A. There were many objections from students to parents, so tuition fees were increased.

B. Tuition fees were increased because there were many objections from students to parents.

C. Tuition fees were increased despite the fact that there were many objections from students to parents.

D. There were many objections from students to parents while tuition fees were increased.

Question 48: The company director decided to raise the workers’ wages. He did not want them to leave.

A. The company director decided to raise the workers’ wages because he did not want them to leave.

B. The company director decided to raise the workers’ wages in order not to want them to leave.

C. The company director decided to raise the workers’ wages so that he did not want them to leave.

D. The company director decided to raise the workers’ wages though he wanted them to leave.

(9)

Question 49: A. Mountain B. perform C. campus D. equal

Question 50: A. Variety B. atmosphere C. exhausted D. computer

ĐÁP ÁN DO TRƯỜNG CUNG CẤP

1A 2B 3B 4B 5D 6B 7D 8A 9C 10C

Figure

Updating...

References

Scan QR code by 1PDF app
for download now

Install 1PDF app in